arduino

Główne forum techniczne dla dyskusji dotyczących problemów przy wytwarzaniu aplikacji PROMOTIC oraz sposobach ich rozwiązania.

arduino

Postby Amfan » Mon 06. Apr 2020 6:21:19

Witam,
Nie mogę sobie poradzić z konfiguracją przycisku ( button) tak aby po naciśnięciu pojawiał się stan wysoki w arduino. Z odczytami stanów wysokich i analogowych sobie poradziłem. Natomiast nie potrafię skonfigurować ( coil ) potrzebny jest skrypt? . Opierałem się na przykładzie programu dla arduino z Waszej strony.
Proszę o pomoc lub podanie przykładu.
Pozdrawiam
Marcin
#include <modbus.h>
#include <modbusDevice.h>
#include <modbusRegBank.h>
#include <modbusSlave.h>
modbusDevice regBank;
modbusSlave slave;
void setup()
{

pinMode(13, OUTPUT); //Declare LED as output


regBank.add(13); //Add Digital Output register

slave._device = &regBank; //Assign the modbus device object to the protocol handler
slave.setBaud(9600); //Initialize the serial port for coms at 9600 baud
}
void loop()
{



int DO13 = regBank.get(13); //Digital output
if(DO13 <= 0 && digitalRead(13) == HIGH) digitalWrite(13,LOW);
if(DO13 >= 1 && digitalRead(13) == LOW) digitalWrite(13,HIGH);

slave.run();
}
Amfan
 
Posts: 2
Joined: Mon 06. Apr 2020 5:27:32

Re: arduino

Postby Robert Siwek » Wed 15. Apr 2020 10:22:57

Witam,
proszę skonkretyzować pytanie.
Zakładam, że chodzi Panu o przycisk w aplikacji PROMOTIC, przy pomocy którego chce Pan zmieniać wartość rejestru Modbus w Arduino.
Jeżeli tak, wtedy w przycisku w zdarzeniu (naprzykład onButtonUp) należy wołać metodę tego panela.
Metoda powinna zawierać skrypt, który zmieni warość zmiennej (zdeklarowanej w obiekcie PmaData).
Ta zmienna powinna posiadać rozszerzenie danych comm (komunikacja Modbus).
Robert
Robert Siwek
 
Posts: 74
Joined: Thu 13. Dec 2012 9:29:09

Re: arduino

Postby Amfan » Sun 19. Apr 2020 11:29:20

Dziękuję za odpowiedz,
Tak właśnie chodzi mi o możliwość zmiany wartości w rejestrze modbas arduino.
Niestety nie poradzę sobie z napisaniem skryptu. Czy jest możliwość aby taki przykład się pojawił na forum.
Prowadzicie Państwo rozszerzone szkolenia z Promotic online, lub macie w ofercie taki kurs do kupienia na CD?
Pozdrawiam
Marcin
Amfan
 
Posts: 2
Joined: Mon 06. Apr 2020 5:27:32

Re: arduino

Postby Robert Siwek » Mon 20. Apr 2020 8:06:24

witam,

wysłałem Panu mail z załączonym przykładem projektu.
Robert
Robert Siwek
 
Posts: 74
Joined: Thu 13. Dec 2012 9:29:09


Return to Nie wiem jak zrobić...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron